ramazan-tatlilari-sutlu

Ramazan tatlıları sütlü başında güllaç gelir. İftarda en sık tüketilen sütlü zerde, kazan dibi, tavuk göğsü benzeri tatlılardır. Her yaştan insanın vazgeçilmezi bu tatlılar sofralarda hep baş tacıdır. 

Ramazan ayından özellikle hafif sütlü tatlılar tercih edilir. Birbirinden farklı tatlarla donatılan sofralara uygun çok sayıda tatlı seçimi yapılabilir. Yediden yetmişe herkesin gönlünü hoş edecek tatlılar hemen sipariş edilebilir. 

Ramazan’ın Geleneksel Tatlıları 

Eksiksiz iftar sofralarının olmazları arasında güllaçtan baklavaya çok sayıda klasik Ramazan tatlıları yer alır. Tecrübeli ustaların titizlikle hazırladıkları lezzetler masalarda bulunur. Geleneksel Ramazan tatlıları sütlü en sık tercih edilen ürünlerdir. Sofraların baş tacı Ramazan tatlıları;

  • Güllaç: Osmanlı’ dan kalan lezzetlerdendir. Gül suyu, şeker, mısır nişastası ve süt ile yapılan hafif tatlı türüdür. 
  • Baklava: Ramazan tatlıları şerbetli kategorisinde en çok sevilen alternatiftir. Sütlü çeşitleri de olan tatlı türüne kimse hayır diyemez. 
  • Kaymaklı ekmek kadayıfı: iftarda vazgeçilmez olan şerbetli tatlılardan bir tanesidir. 
  • Trileçe: Arnavut kültüründen gelen çilekli karamelli ve limonlu türleri olan tatlı deneyimli ustalarımızın elinden çıkmaktadır. 

Bunlar dışında yüzlerce farklı tarifle eşsiz Ramazan sofralarınızı tamamlayabilirsiniz. En kaliteli ürünler kullanılarak yapılan tatlılar en uygun fiyatlara sizlere sunulur. 

Ramazan’ın Gözdesi Güllaç

Ramazan’da tüketimi artan tatlılar sınıfında olan güllaç maharetli ellerin süt, gül suyu, mısır nişastası ila şekeri harmanlamasıyla oluşur. Sütle yapılan tatlı E ve B vitaminleriyle vücut direncini artıran etkidedir. Oruç nedeniyle yaşanan kan şekeri düşmelerini dengeler. Çilekli, cevizli, çikolatalı veya muzlu güllaç seçenekleri mevcuttur. Ancak en fazla tercih edilen cevizli güllaçtır, en değerli ustaların elinde sofralarınıza gelir. 

Ramazan’da Hep Yeri Olan Sütlü Nuriye

Popüler Ramazan tatlıları sütlü kategorisinde bulunan hafif bir tatlı şekli sütlü Nuriye. Mevsim fark etmeden fındık ve sütün muhteşem uyumunu yansıtan bir lezzettir. Titizlik açılan ince hamurların arasına fındıkların yer aldığı, sütlü şerbeti tam kıvamında olan eşsiz lezzetlerden biridir. Kalitesi ve tadıyla marka olan sütlü Nuriye uygun fiyatlarla her kesimden tatlı tutkununa hitap ediyor. 

Ramazan’da Tatlı Krizine Kazandibi 

Tüm gün aç kalma sonucu düşen kan şekerleriyle gelen tatlı krizlerine kazandibi çare olmaktadır. Sofralarımızda yer alan çoğu tatlı gibi kökeni Osmanlı sarayına dayanır. Bir tencerede süt, mısır unu, pudra şekeri, yağ, vanilya ve şekerin birleşimidir. Tencerede harmanlanan malzemelerle elde edilen tatlının fırın veya ocakta altının yakılmasıyla ortaya çıkar. Kullanılan kabın altına yayılan pudra şekerinin yanması ismini vermektedir. Soğuk tüketilen tatlının sunumunda yanık kısım üste gelmelidir. Evde de yapılan tatlıyı Müslüm Usta gibi kaliteli bir yerden almak hem pratik hem de ekonomiktir.

Ramazan’ın Hafif Tatlılarından Sütlaç 

En çok beğenilen ve tüketilen Ramazan tatlıları sütlü tatlılar içinde olmasının yanında çoğu iftar sofrasının olmazsa olmazıdır. Sultanların damak tadını yansıtan lezzet gerçekten sarayda sultanlara yapılırmış. Bayram ve Ramazan için özel hazırlanan tatlılar içerisinde kendine daima yer bulur. Yılların şefleri tarafından hazırlanan sütlaç gizli tariflerle nar gibi kızaran fırın sütlaçlar tüm sofralarda yer alır. 

Zamanı Fark Etmeyen Tavuk Göğsü 

Bugün gerçek tavuk göğsü olmadan vanilya ve damla sakızla yapılan bir Ramazan tatlısıdır. Gerçek tarifinde tavuk göğsü parçacıkları olan sütle yapılan farklı bir tattır. Şeker, tavuk göğsü, pirinç unu, nişasta ve tereyağı olmadan olmaz. Evde yapma yerinde en taze ürünleri kullanarak, muhteşem lezzetlere imza atan tatlı ustalarının elinden yenebilir. Üzerine tarçın konulan hafif ve sütlü tatlıların evde yapımı zahmetli olanıdır. Uğraşma yerine kaliteli hizmetler sunan pastanelerden veya tatlıcılardan anında alınabilir. 

Ramazan Tatlıları Nasıl Muhafaza Edilir?

Ramazan tatlıları sütlü veya şerbetli olarak hazırlanır. Evde yapımları zahmetli olan bu tatlılar, satın alınarak tüketilebilir. İki farklı kategoride olan lezzetlerin saklama koşulları da tercih edilen baklava veya güllaç durumuna göre değişir. Baklava dolapta saklanamazken Ramazan tatlıları sütlü buzdolabında muhafaza edilmesi gerekmektedir. Taze tüketimi daha sağlıklı olan tatlıların alımında bazı püf noktalar vardır. Bu püf noktalar; 

  • Baklava gibi şerbetli tatlılar altın sarısı olmalı, şerbetleri donmamış şeffaf halde olmalıdır. 
  • Kokuları ve görüntüleri ilk andaki hallerini korumalıdır. Görünümünde değişiklik olan tatlılar alınmamalıdır. 
  • Sütlü tatlılar bayatladığı zaman üzerlerine su birikmesi olur. Bu tür tatlılara dikkat edilmelidir.

Cevizli Baklava Kilosu 2023

Hatun Tatlısı

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment